Vereffenen nalatenschap door te veilen

Lexprience

Het vereffenen nalatenschap is vaak niet zo heel makkelijk. Het geld is vaak wel goed te verdelen, maar het verdelen van de boedel is meestal een stuk lastiger. Soms willen meerdere personen een bepaald erfstuk graag hebben en ontstaat er ruzie. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Om het nalatenschap op een eerlijke manier te verdelen kun je ervoor kiezen om te veilen. Dit kun je op twee manieren doen.

Onderling veilen

vereffenen nalatenschap

Je kunt ervoor kiezen om (een deel van) de erfenis onderling te veilen. Zo blijven de erfstukken in de familie. Zeker als de spullen emotionele waarde hebben is dit vaak een goede keuze. Om dit te doen maak je eerst een lijst van alle spullen. Eventueel kun je ervoor kiezen om de waarde van elk erfstuk te laten taxeren door een taxateur. Elke erfgenaam kan zich vervolgens inschrijven op de stukken die ze willen hebben. Degene die het meeste biedt en mag het erfstuk kopen.

Openbaar veilen

Een andere manier om (een deel van) de boedel te verdelen is door het openbaar te veilen. Iedereen kan hier dan op bieden en de veiling winnen. Na de veiling wordt de totale opbrengst van de geveilde spullen verdeeld onder de erfgenamen.