Beginnen met werken na zwangerschapsverlof: waar gaat je kindje naartoe?

De weken na de geboorte van je kindje is natuurlijk fantastisch. Je kan genieten van elk moment met de baby. Helaas komt er voor veel vrouwen een tijd dat zij weer moeten gaan beginnen met werken. In het begin zal dit best even wennen zijn, omdat je niet meer de hele dag kan doorbrengen met je pasgeboren baby. Maar waar blijft je kindje als jij aan het werkt bent? Waarschijnlijk heb je hier al lang over nagedacht of misschien twijfel je nog over welke opties er zijn. Wij geven je in ieder geval een aantal mogelijkheden die je zou kunnen overwegen.

Familie

Sommige ouders hebben het geluk dat opa en oma op de baby willen passen. Je ziet bij veel gezinnen dat de pasgeboren baby één of meerdere dagen naar familie toe gaat als beide ouders aan het werk zijn. Soms wisselen familieleden dit ook af, dat de baby bijvoorbeeld op maandag naar tante gaat en op woensdag naar opa en oma. Veel kersverse ouders vinden het een prettig idee als hun baby naar een betrouwbaar iemand gaat zonder dat ze een vreemdeling in huis hoeven te halen. Oppassen binnen de familie gaat meestal in goed overleg en het maakt de communicatie onderling ook fijner, aangezien je een band hebt met elkaar.

Oppas

Mochten beide ouders werken én geen familie hebben die tijd kunnen vrijmaken om op te passen, kun je hulp inschakelen van een oppas. Er zijn verschillende manieren om aan een oppas te komen. Op internet zijn er veel verschillende websites te vinden, waarbij je een selectie kunt maken uit oppassers. Ook hangen er bijvoorbeeld in de supermarkt vaak briefjes met ‘oppaswerk gezocht’ met een telefoonnummer erbij. Deze mensen kun je altijd bellen en uitnodigen voor een gesprek. Hierna kies je de persoon waarvan jij denkt dat hij of zij het beste past bij jouw verwachtingen van een oppas.